Gode råd og tips til akrylmaleri

cropped-Cover-LinkedIn-virksomhed.png
Kom godt og hurtigt i gang med at male

her kan du få en lynguide til at komme hurtigt og nemt i gang med at male med akrylmaling. Mange drømmer om at begynde og male – Men for de fleste er det fuldstændig uoverskueligt at komme i gang - Bare alle de spørgsmål der melder sig . Hvad skal man egentlig bruge – hvad er godt og hvad er skidt? Men det kan kun gå for langsomt med at komme i gang – for det behøver slet ikke at være så indviklet.

Med maleri er det ligesom med andre ting. Det er de små skridt der tæller. Her er nogle meget enkle og – efter min erfaring – brugbare råd -  for at komme hurtigt i gang for eksempel med at male med akrylmaling. Akrylmaling er flydende maling, man køber i tuber eller dunke, og som man kan spæde op med vand. Malingen tørrer i løbet af få minutter efter at den er strøget på. Det er en alsidig og meget holdbar maling, man kan smøre både tykt eller tyndt på.

Lynguide til maleri

1. Allerførst, beslut dig for en dag, hvor du går i gang med at male.

2. Anskaf dig 4 farver – gerne store billige 500 ml dunke. Såkaldte studiefarver. De 4 farver du skal bruge er de 3 grundfarver også kaldet primærfarver; rød, gul og blå  plus en ren hvid. De 3 grundfarver skal være rene farver – altså ikke blandet med andre. En rød farve findes i mange forskellige nuancer, det er fordi de er blandet med lidt blå, lidt gul osv. og når de i forvejen er blandet, så laver de “ballade og grumser”, når du begynder at blande med dem. Så derfor skal du sikre dig, at det er de rene grundfarver du får, der hvor de køber dem. Den hvide farve er til at lysne farverne med. Blå til lyseblå. Rød til lyserød osv.
De tre primær farver
Navne på grundfarverne:

-Rød: Primær rød eller magenta
-Blå: Primær blå, process cyan eller cadmium blå
-Gul: Primær gul, process yellow eller cadmium yellow
-Hvid: Titanium hvid

3. Pensler skal helst være i en god kvalitet. Her er det dumt at spare. Start med 3 stk. Den ene helt tynd , som er rund og spids ( nr. 1 eller 2).
De to andre -  En i hel stor størrelse (nr. 16 eller 18) -En  midt imellem –  begge flade og firkantede.

4. Noget til at male på: Kraftigt pair eller pap – brunt indpakningspapir eller et færdigkøbt lærred eller en blok med “akrylpapir”. Men det er fint at starte på papir eller pap.

5. Andre gode ting: Gem fx plastbakker fra grøntsager til at bruge som palet. Det er både nemt og billigt. Gamle syltetøjsglas er perfekte at have vand i og til at rense pensler eller fortynde malingen med.
Brug evt. et gammelt dankort eller andet plastkort til at spartle maling på med. Det skåner penslerne, hvis du gerne vil dække større flader med maling – og det går også meget hurtigere.

Hvordan blander jeg farverne? Det er meget let. Med de 3 grundfarver rødm blå og gul, kan du blande alle andre farver. Se bare her:
Farvehjul - Anette Ploug Kunst
Gul + rød = orange

rød + blå = lilla
blå + gul = grøn
gul + rød + = brun.
Husk at med den hvide kan du gøre farverne lysere.

Hvad skal man så male? I starten skal du ikke ødelægge din glæde ved at have alt for store ambitioner. Nu skal du bare øve dig og lære at bruge materialerne. Bare kast dig ud i det. Du kan starte på to måder: Enten ved at 1. “grunde” hele din malerflade med en af farverne, og så male videre ovenpå det  - eller 2. du kan “optegne” et mønster eller en figur, som du så bagefter fylder ud med farve osv. Der er ikke nogen rigtig eller forkert måde at starte på. Hvis du maler på papir vil du skulle dække med flere lag maling for at det dækker ordentligt.

Hvor kan jeg male? Alle steder med lidt afdækning. Akrylfarver er nemme at vaske af, inden malingen når at tørre –  men ikke hvis de når at blive tørre. Jeg har hørt et råd om at man kan pletrense ved at smøre malerpletten ind i brun sæbe, og så lade det virke nogle timer..
Man kan sidde ved at almindeligt bord – vent med at købe et dyrt staffeli  – Vælger du at sidde udendørs, er du nødt til at bruge en blomsterforstøver med vand, så din maling på din pallette ikke tørrer ud.

Kom videre med dit maleri og meld dig til et af mine kurser. Læs mere

 

Skriv et svar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>