Kunstterapi

Læste en spændende artikel i Børsen Weekend om kunstterapi i anledningen af, at filosoffen Alain de Botton i samarbejde med kunsthistorikeren John Armstrong, har skrevet en bog om emnet. Alain de Botton står også bag et nyt tilbud i London om kunstterapi på The School of Life . Endvidere har Alain de og John Armstrong lavet en udstilling på Rijksmuseum i Amsterdam, hvor de ud fra 150 kunstværker fortæller, hvilke almenmenneskelige spørgsmål,  billederne kan give os svar på.

Kunstterapi til behandling af psykisk syge har været kendt i mange år – vel og mærke den terapi der baserer sig på den kunstneriske proces – hvor der faktisk bliver malet et billede. I Alain de Botton´s version af kunstterapi , skal man ”bare” kigge på kunst og samtale om de følelser og tanker det vækker i en.  Alain de Botton opererer med 7 forskelige områder, der kan påvirkes via mødet med kunsten; At huske, at give håb, blive bedre til at sørge, genfinde balance, få større selvindsigt, støtte til at udvikle sig og opnå en større påskønnelse af de ting, vi har lige omkring os.

Alain de Botton giver i artiklen udtryk for, at terapien ikke nødvendigvis giver en fiks og færdig løsning på et problem, men snarere giver et nyt perspektiv – et nyt syn på problemerne. Og det er her man vil opleve en stor lettelse og følelsen af at kunne gå videre med positive tanker.

I hele tankegangen bag kunstterapi, er det slet ikke vigtigt at kende baggrunden for det enkelte maleri, og hvem der har malet det – Det gælder kun om at se og opleve. Det sætter unægtelig kunstoplevelsen i et helt andet lys, langt væk fra den kommercielle vurdering af kunst – som pris og hvad der nu er hot på kunstscenen.

Jeg er helt sikker på, at en samtale med en dygtig psykolog om malerier kan åbne mange døre, og bringe ting op til overfladen, som ellers er svære at erkende eller forstå. Set ude fra, må “kunsten” være at vide hvilke malerier, som kan sætte det ”noget” i gang hos en person – Det synes jeg er en interessant udfordring – især når man læser, at kunstterapeuten faktisk omhyggeligt udvælger de malerier, der er gode for den enkelte. Det kan bogen måske fortælle mere om – Jeg vil forsøge at få tid til at læse Alain de Bottons bog ”Art as Therapy”.

Så meget for det terapeutiske. Min erfaring er, at den kunstneriske proces med at visualisere og skabe billeder på det, som er svært at få udtrykt med ord, er et meget effektivt værktøj til innovation og udvikling. Her tænker jeg både for enkeltpersonen og for en gruppe af mennesker – for eksempel et samarbejdsteam, som skal bringes ”op i gear”. Det er helt utroligt, hvor megen viden den enkelte har, i mange tilfælde helt ubevidst, som kan komme op til overfladen og bidrage til at tænke ud af boksen, når man arbejder med at skabe billeder.

I mine workshops arbejder deltagerne med at skabe billeder og rent bogstaveligt maler dem på et lærred. Umiddelbart er der mange der bliver lidt bange, fordi de er usikre på om de nu er gode nok, ikke gør det rigtige – eller også har de aldrig haft en pensel i hånden før – Uanset hvad man er god eller mindre god til, så er det fuldstændig ligegyldigt når man først har kastet sig ud i det – så er alle lige, og så er det sjovt. Det er en kanon aktivitet, når man har brug for at få styrket sit team eller skal arbejde med noget så svært som udvikling af mål og strategier.

Om Anette Ploug

Kunst har altid været min store interesse. Allerede som helt lille tegnede jeg på alt - vægge, møbler og selvfølgelig i mine kladdehefter i skolen. Det kreative har altid fulgt mig - uanset hvor min karriere har bragt mig. Efter mange år i erhvervslivet - efterfulgt af en årrække som selvstændig kunstner og konsulent, har jeg nu valgt at kombinere kunstens processer med forretningsudvikling. Jeg har etableret virksomheden InnovArt. Min blog vil fokusere på kunsten og knytte kontakter til ligesindede.

Skriv et svar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>